Selasa, 26 Ogos 2008

LATAR BELAKANG DESA UKIRAN KAYU

PEMBINAAN DESA UKIRAN KAYU (DUK) ADALAH MANIFESTASI KEPADA “BESUT DAERAH UKIRAN KAYU” YANG TELAH DI ISTIHARKAN PADA 12 OGOS 1999 IAITU SEBAGAI PENGIKTIRAFAN KE ATAS PENGUKIR - PENGUKIR KAYU YANG TERSOHOR DI DAERAH BESUT SEPERTI CHE LONG BIN YUSOF, TENGKU IBRAHIM BIN TENGKU WOOK (TOKOH KRAF NEGARA 1999) HJ WAN SU BIN OTHMAN (TOKOH SENI NEGARA 1997) ABD.RAHMAN LONG , WAN MUSTAFFA WAN SU (TOKOH SENI NEGERI TERENGGANU 2003, ADIGURU KRAF 2007) DAN NORHAIZA BIN NORDIN.

DESA UKIRAN KAYU DI BINA DI KAWASAN ISTANA TENGKU LONG YANG DI BINA OLEH TENGKU CHIK HAJI BIN TENGKU HITAM , RAJA BESUT KE EMPAT PADA TAHUN 1875. ISTANA INI DI BINA DENGAN DI HIASI OLEH UKIRAN KAYU YANG MENARIK DAN MENGAGUMKAN.

DESA UKIRAN KAYU INI MERUPAKAN SENIBINA RUMAH - RUMAH BARU DAN LAMA YANG MENGEKALKAN SENIBINA TRADISIONAL UNTUK PUSAT DINAMIK PERUSAHAAN KRAFTANGAN TERUTAMANYA SENI UKIRAN.DESA UKIRAN KAYU INI DI BINA PADA AWAL TAHUN 2005 DAN SIAP PADA BULAN JUN 2007 SERTA DIBUKA DENGAN RASMINYA PADA 21 FEBRUARI 2008.
LAIN-LAIN:
I) KEDUDUKAN DESA UKIRAN KAYU (DUK) ISTANA TENGKU LONG BERADA DI SEBELAH DALAM PERKAMPUNGAN KG.RAJA LAMA IAITU KAWASAN PEKAN KG.RAJA BESUT TERENGGANU.

II) KELUASAN DESA UKIRAN KAYU : 3,5OO METER PERSEGI
III) JARAK DUK DARI BANDAR KUALA TERENGGANU : 100 KM.

IV) NAMA – NAMA RUMAH TRADISIONAL ATAU BANGUNAN YANG BERADA DI DUK :

1 ) RUMAH POTONG BELANDA
2 ) RUMAH LIMAS BUNGKUS
3 ) RUMAH BUJANG BERSERAMBI SELASAR

V) AKTIVITI DESA UKIRAN KAYU ( DUK ) ISTANA TENGKU LONG :

ANTARA AKTIVITI HARIAN DUK SEPANJANG HARI YANG BERMULA SEPERTI BIASA WAKTU PEJABAT DARI JAM 8 .00 PAGI HINGGA KE 5.OO PETANG.SERAMAI 20 ORANG PELATIH LEPASAN PENDIDIKAN SPM YANG TERDIRI DARIPADA ANAK WATAN TERENGGANU YANG SEDANG GIAT MENJALANI KURSUS LATIHAN KRAF WARISAN SENI UKIRAN MELAYU SELAMA SETAHUN.

DIBIAYAI SEPENUHNYA OLEH KERAJAAN NEGERI TERENGGANU MELALUI YAYASAN PEMBANGUNAN USAHAWAN DENGAN DI PANTAU DAN DI URUSKAN OLEH PROFESOR MADYA SULAIMAN ABD.GHANI KETUA PEGAWAI EKSEKUTIF TERENGGANU INTERNATIONAL DESIGN EXCELLENCE (TIDE) YANG BERPENGALAMAN TINGGI DAN LUAS DI BIDANG SENI BERTINDAK MENJANA KEMAJUAN DAN KECEMERLANGAN MEMPERKENALKAN DUK SAMADA DI PERINGKAT DAERAH BESUT, NEGERI TERENGGANU DAN LUAR NEGARA.

MANAKALA TENAGA PENGAJAR YANG BERKEMAHIRAN MAJU DALAM BIDANG SENI UKIRAN KAYU IAITU EN. CHE HAMI HAMZAH BERTINDAK SELAKU TENAGA PENGAJAR TETAP KEPADA PELATIH – PELATIH YANG MENGIKUTI KURSUS TERSEBUT DI DESA UKIRAN KAYU ISTANA TENGKU LONG YANG SEBELUM INI TELAH BERKEMAHIRAN MENGAJAR DI BIDANG KRAF SENI UKIRAN MELAYU DI INSTITUT KRAF NEGARA MALAYSIA SELAMA 7 TAHUN.

4 ulasan:

annisa_nasir berkata...

adakah saya layak untuk menyertai kursus ukiran kayu yang dianjurkan, untuk pengetahuan tuan saya bukan anak jati terengganu..

desaukirankayu berkata...

Salam annisa
Buat masa ini DUK hanya menerima pelatih yang terdiri daripada belia lelaki yang berasal dari Terengganu sahaja. Walaubagaimanapun sekiranya saudari berminat, Institut Kraf Negara juga turut menawarkan program ini.

peminat warisan berkata...

abg,sye nk sertai jgok bna...sye bru hbis spm 2011...umoh duk lapu doh...tpi sygnye,sye kne cri pndptan 600 sblan untuk biayai kos nk g u nanti...sygnye xleh join...sye mnat sngt...phtu sye mnat ngn kursus pmbuatan keris dan senjata tradisional...nk buat mcm mne ni..

desaukirankayu berkata...

kpd sesiapa yg berminat, kami akan mengadakan pengambilan pada bulan mei. biasanya iklan & borang permohonan akan mula dikeluarkan pada bln mac.